USER-DRIVEN WORKPLACE DESIGN
Pano_2053_2055 copy - 130918_Finlaison_House - Small.jpg

London Research Office ◦ 2018

Hong Kong Workplace Design, Office Design, Interior Design, Commercial Architecture, Space planning, Consulting, Shenzhen, London Research

Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

LONDON, UNITED KINGDOM
4,500 SF OFFICE
COMPLETED Q2 2018
Programming ◦ Design ◦ Initial Project Management
with Matthew Au

This project, for a London-based infrastructure research organization, was guided by two fundamentally practical needs:

1. Maximizing natural light & sense of space - While only 4,500 sf, this primarily north-facing mansard space was required to host up to 45 workers at peak moments. A sense of space & daylight were thus primary concerns. Glazed or mirrored partitions throughout maximize the sense of space while the orientation and design of elements in the space serve to maximize daylight. Nearly all elements (curtains, partitions) run north-south in an effort to maintain as much northern light. The view across the whole space is particularly privileged.

2.  Accommodating the work of the researcher - With workflows and teams largely structured around research papers and reports, the work of this organization involves temporary teams and flexible work routines, requiring much more concentrated work & reading space than a typical office. There was also a need for a range of meeting types—from a weekly all-hands meeting to many small informal discussions throughout the day. A variety of environments were designed to accommodate these, despite the small size of the office.

We organized workshops with employees to understand these unique program conditions, resulting in a design that explored the entire spectrum of work environments—from semi-open (but varied) desk areas to quiet library reading spaces, from informal stand-up meeting counters to corners just wide enough for a private phone call.

Transparent & mirrored partitions, movable curtains and mirrored millwork are the only architectural interventions in the space, emphasizing a desire to do the minimum possible while achieving the maximum effect.  The use of subtle reflections that confuse but do not disorient creates a sense of visual privacy, allowing workers to hide in plain sight. Subtle differences in the views from each direction give an element of uncanny reflection, in an attempt to playfully double the relatively confined space.

 

 

X Client Base Plan.jpg
Photo by The Office as a Project

Photo by The Office as a Project

Axon.jpg
Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

 
180528 Website Diagrams-03.png
 
Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers

Photo by Peter Landers